Çalışanların itibarını, onurunu zedelemeyi amaçlayan, sistematik, kasıtlı ve kişiyi işinden soğutmak, dışlamak, bıktırmak amacıyla yapılan eylemler olarak tanımlanan işyerinde psikolojik taciz (mobbing), mağdurlar üzerinde yıkıcı ruhsal ve fiziksel birçok etkiler doğurmakta, bu durum başta mağdurun ailesi olmak üzere mağdurun yakın çevresine de sirayet etmektedir. Mobbing tek bir nedenle açıklanamayacak kadar karmaşık bir süreçtir ve çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri olarak varlık göstermektedir.
6701 sayılı Kanun’un 17’nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ayrımcılık yasağı ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan her gerçek ve tüzel kişi Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu’na başvurabilir. İşyerinde yıldırma suretiyle ayrımcılık yasağının ihlal edildiğinin tespiti halinde 6701 sayılı Kanun’un 25’inci maddesi uyarınca muhataplara idari yaptırım uygulanmaktadır.
Ülkemizde; çalışanların motivasyonunun artırılması, hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi, sağlıklı, güvenli ve barışçıl bir çalışma ortamının oluşturulması, kapsayıcı ve sürdürülebilir istihdamın sağlanması ile toplumsal refahın artırılması ve bu amaca matuf olarak çalışanların iş yerlerinde kasıtlı ve sistematik şekilde belirli bir süre aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan iş yerinde psikolojik tacizin önlenmesi kapsamında ilgili kurumlar tarafından “İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi” konulu Genelge hazırlık çalışmaları tamamlanmıştır.
6/3/2025 tarihinde “İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi” konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. İlgili Genelge uyarınca; işverenlerin, yönetici ve tüm çalışanların mobbing anlamına gelecek her türlü eylem ve davranıştan kaçınması ve bu amaçla iş yerlerinde önleyici ve koruyucu politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte iş yerlerinde psikolojik tacize ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürütülmesi ve bu türden iddiaların etkin ve ivedi araştırılmasında ve soruşturulmasında kişilerin özel hayatının gizliliği ile kurum ve kuruluşların itibar ve saygınlıklarına zarar verilmemesi için ise azami ihtimam gösterilmesi belirtilmektedir.
Genelge kapsamında iş yerlerinde psikolojik şiddete maruz kalan tüm çalışanlar, çalıştıkları kuruma, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi (ALO 170) aracılığıyla veya doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ya da Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu’na ve Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurularını iletebileceklerdir.
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi Genelgesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Kaynak: Resmi Gazete, TİHEK
Adres:
Kışla Mahallesi 769. Öğretmenevi Sokak No 4 Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Yanı Erciş/Van
Telefon
0432 351 00 44